Bestuur Omloop van Bedum treft geen enkele blaam.

geplaatst in: Nieuws | 0

Naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de 34e Omloop van Bedum werd er vanuit het bestuur van de stichting Omloop van Bedum, waar ik sinds november 2015 deel van uitmaak, gevraagd of ik een artikel op onze website www.omloopvanbedum.nl wilde plaatsen. Een artikel waarin het bestuur zijn ongenoegen wilde uitspreken over hoe er in de media over de organisatie, met betrekking tot de twee valpartijen, werd gesproken. Uiteraard was een artikel schrijven geen probleem maar heb ik WEL besloten om dat op persoonlijke titel te doen. 15181427_1243325952400705_6903029139106904941_n

In september 2015 werd ik benaderd voor de functie van secretaris binnen het bestuur van de Stichting Omloop van Bedum. Na overleg met het thuisfront, wat een paar seconden duurde, was ik even later bestuurslid en mocht ik vanaf dat moment aanschuiven bij de vergaderingen. Ik kende de bestuursleden natuurlijk al een beetje van mijn eerdere bezoeken aan de wielerronde. Maar door het bezoeken van de vergaderingen kreeg ik nog meer een beeld van wat mijn collega-bestuursleden aan tijd in het organiseren van de Omloop van Bedum steken. Het is bijna met geen pen te beschrijven hoeveel uren Henk, Jaap, Be, Warntjo, Piet en Bauke aan de wielerronde, en het bijbehorend randprogramma, besteden. Dit alles om er voor te zorgen dat Bedum op de derde dinsdag in juni in het teken staat van een prachtige wielerronde, een mooie zomermarkt en uitstekend entertainment na afloop van de koers.
Dat was in 2016, toen ik voor de eerste keer als bestuurslid actief, was het geval, en dat was nu in 2017 niet anders. Daarom was de schok enorm binnen het bestuur toen er vanuit de jury de mededeling kwam dat er een valpartij was waarbij assistentie van een ambulance nodig was. Dat wil geen organisatie van welk evenement dan ook graag horen want dan is er vaak wat ernstigs aan de hand. Dat was in dit geval helaas ook het geval want de onfortuinlijke Coen Rijpma lag er niet goed bij. Coen was zelfs dusdanig gewond dat er vanuit het UMCG een arts werd ingevlogen om hem verder te onderzoeken. Nadat alles rond Coen was gestabiliseerd waren het vervolgens zijn ploeggenoten die te kennen gaven dat er verder gekoerst moest worden omdat hun ploeggenoot in prima handen was. Voor de organisatie een hele opluchting maar de domper bleef. Want niemand wil dit meemaken.
Maar wat een organisatie ook niet behoort mee te maken zijn ‘wildwest verhalen’ in de media die nergens op slaan en gelukkig ook vanuit de renners die in Bedum aanwezig waren als belachelijk werden betiteld. Persoonlijke heb ik weinig met het dagblad in onze regio wat met een D begint en ook de Tv-zender die op Noord eindigt wordt op de Peperweg nooit bekeken. Beide, de krant en de Tv-zender, waren er echter als de kippen bij met hun conclusies en halve waarheden waarmee ze mijn collega-bestuursleden ‘heerlijk ‘ mee hebben beschadigd. Maar gelukkig voor Henk, Jaap, Be, Warntjo, Piet en Bauke, de mensen die wel kennis van zaken hebben gaven unaniem aan dat de organisatie geen enkele blaam treft.

Johan Staal