33e Omloop van Bedum ook dit jaar weer voor jong en oud.

33e Omloop van Bedum ook dit jaar weer voor jong en oud.

geplaatst in: Nieuws | 0

Op dinsdag 21 juni staat voor de 33e keer de Omloop van Bedum op het programma. Een wielerevenement wat mede door zijn uitgebeid randprogramma al jaren als een begrip in de wielerwereld mag worden gezien.

Sinds 2014 maken de 68 jarige Bauke Dijkstra en de 67 jarige Warntjo Blokzijl deel uit van het bestuur van de stichting Omloop van Bedum. Dijkstra is binnen het bestuur verantwoordelijk voor de afzettingen van het parcours. ,, Toen ik in 1983 bij de gemeente Bedum in dienst trad was een van mijn taken dat ik verantwoordelijk was voor het afzetten van een parcours of evenement. Toen ik in 2011 vervroegd met pensioen ging bleef ik als vrijwilliger bij de Omloop van Bedum betrokken en werd ik in 2014 benaderd of ik geen bestuurslid wilde worden. Na mijn aantreden als bestuur\lid werd ik binnen het bestuur degene die verantwoordelijk werd voor de afzettingen langs het parcours van een prachtig wielerevenement. ,,Ik kom weleens bij andere criteriums en denk dan vaak, we mogen in Bedum trots zijn op onze Omloop. Vorig stonden er 110 deelnemers aan de start terwijl er bijna nergens een criterium meer is waar meer dan 100 deelnemers aan de start komen,’’ aldus Dijkstra die, nadat hij tot het bestuur was toegetreden, ook Warntjo Blokzijl polste als bestuurslid. ,,Door allerlei oorzaken waren we binnen het bestuur wat onderbezet. Als toerfietser kwam ik Warntjo regelmatig tegen en vandaar dat ik hem benaderde voor een functie als bestuurslid. Een vraag waar de ook binnen de volleybalvereniging DIO Bedum actieve Blokzijl positief op antwoordde. ,, Ze zeggen vaak dat wanneer je het arbeidsproces verlaat je vaak tijd tekort komt. Ik zie dat echter anders. Ik noem dat liever dat je meer tijd krijgt om die dingen te doen die je leuk vind. Daar horen mijn activiteiten als bestuurslid van de stichting Omloop van Bedum zeker bij die naadloos aansluiten bij datgene wat ik binnen DIO Bedum doe. Maar leuke activiteiten of niet, de Bedumer werd in aanloop naar de 33e Omloop van Bedum enigszins teleurgesteld wat betreft het aantal aanmeldingen voor de Dikke Banden Race. ,,De Dikke Banden Race die de Rabobank in diverse dorpen organiseert gebeurd is vaak het voorprogramma van het criterium. Dat is ook dinsdag 21 juni het geval. Voordat het criterium voor Elite/Beloften en Amateurs van start gaat kan de jeugd uit Bedum en omstreken aan de Dikke Banden Race deelnemen. Dit onderdeel hebben we vorig jaar ook proberen te introduceren maar toen kregen we het door allerlei oorzaken niet van de grond. Dit jaar ziet het er qua aantal deelnemers wel wat beter uit maar had vanuit de scholen wat meer enthousiasme verwacht. Als ik zie en hoor dat er in dorpen die aanmerkelijk kleiner zijn dan Bedum ruim 100 kinderen aan de start verschijnen is het vreemd dat wij blij mogen zijn wanneer er bij ons vijftig kinderen aan de start zullen staan.”
Duidelijke woorden van het bestuurslid die enkele weken geleden, samen met mede bestuurslid Be Huizing, nog te gast was in Klein Mühlingen waar het Vredeskoersmuseum is gevestigd. ,,De Vredeskoers moet je zien als tegenhanger van de Tour de France. Voor de val van de Muur op 9 november 1989 was de Vredeskoers hét Wielerevenement in het toen nog Oostblok. Tegenwoordig worden er nog wedstrijden verreden die men rond Klein Mühlingen ‘das Kleines Friedesfarht’ noemt. Daarom zal onze Dikke Banden Race dit jaar in het teken van de Vredeskoers staan. Net als vroeger in de Vredeskoers gebeurde zullen er namelijk voor aanvang van onze ‘Kleine Vredeskoers’ een achttal duiven losgelaten worden als een soort van eerbetoon aan wat vroeger in de Oostbloklanden een waar wielerspektakel was.”
Een waar spektakel wat beide bestuursleden op de langste dag van het jaar ook in Bedum verwachtten. ,,Er hebben zich ook nu al weer bijna 100 renners aangemeld voor het critererium, vertelt Bauke Dijkstra die verder ook het randprogramma roemt. ,,De zomermarkt is een belangrijk en mooi onderdeel als aanvulling op een prachtig wielerevenement. En als ik Marktmeester Piet Lanting hoor dan is de zomermarkt ook dit jaar weer erg in trek bij de standhouders. En dat geldt ook voor de reclamekaravaan die vlak voordat het criterium over het parcours zal rijden. Daarnaast hebben we met stuntfietser Patrick Smit een geweldige attractie weten te contracteren. Patrick Smit is namelijk de man die tijdens de start van de Tour de France op de fiets vanaf de Dom in Utrecht naar beneden fietste.”
Wanneer deze stunt tersprake komt haast Warntjo Blokzijl zich om te zeggen dat Smit dit soort escapades niet in Bedum zal gaan doen. ,,Het was qua ruimte en voorzieningen niet haalbaar dat hij van onze toren naar beneden zou fietsen. Maar wat hij wel kan laten zien is voldoende spectaculair voor het publiek om daar OP 21 juni voor naar Bedum te komen,’’ aldus Blokzijl die nogmaals aangeeft dat ook de jeugd uit de omliggende dorpen naar Bedum mag komen om aan de Dikke Banden Race deel te nemen. ,,Dat is een enkel probleem. Alles wat kan fietsen en nog geen dertien jaar is mag meedoen. Opgave kan via secretaris@omloopvanbedum.nl en op de dag zelf tot 15.45 uur voordat er om 16.00 gestart wordt met de DBR. Na de jeugdwedstrijd en de reclamekaravaan zullen om 19.00 uur de ruim 100 renners voor de laatste keer door de afscheidnemende burgermeester Henk Bakker weg worden geschoten voor het criterium over 100 kilometer. Een criterium dat nog twee edities verwijderd is van zijn 35 jarige jubileum. Een jubileum waar binnen het bestuur al voorzichtig over wordt nagedacht vertellen Bauke Dijkstra Warntjo Blokzijl. ,,Daar wordt door ons zeker al over gesproken maar dat is nog in de beginfase. We gaan ons eerst opmaken om van de 33e editie weer een mooie dag te maken en waar we als Stichting Omloop van Bedum op dinsdag 21 juni helemaal klaar voor zullen zijn.”

Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum

interviewfoto wielerronde bedum