Omloop van Bedum 2014 gestaakt na valpartij

geplaatst in: Nieuws, Uitslagen | 0

De 31e editie startte als een prachtige dag met een drukke markt, feestende reclamekaravaan, fietsend muziekkorps en twee spannende dernyraces. Maar tijdens het criterium voor de eliterenners ging het na acht ronden mis. Eén van de renners raakte in onbalans, waardoor hij viel en enkele toeschouwers raakte. Er was even een lichte paniek, maar onze ronde arts en EHBO-ers waren zeer snel ter plaatse, waarna de plaats van ongeval werd afgezet door bestuursleden. 112 was snel ter plaatse met meerdere ambulances en de traumahelikopter (deze is verder niet ingezet). De politie was vanzelfsprekend al aanwezig en coördineerde de inzet van de verschillende voertuigen.

Doordat er meerdere personen op de plek des onheil werden getroffen leek het in eerste instantie ernstig. Er zijn uiteindelijk twee personen door de ambulances meegenomen ter observatie naar het ziekenhuis. Ze zijn de dag erna weer uit het ziekenhuis ontslagen. Beide hebben een hersenschudding en hebben blauwe plekken. De renner is ter plekke behandeld aan zijn verwondingen en kon zelf huiswaarts keren. Net als het derde slachtoffer, die een gekneusde arm heeft opgelopen.

Na overleg door het bestuur met renners en jury werd besloten de wedstrijd te staken. Uit respect voor de slachtoffers hebben we de renners gevraagd nog één ronde achter de juryauto te rijden als ‘afscheid’. Dit was, mede door het applaus, indrukwekkend en het bestuur wil hierbij de renners danken voor dit gebaar.

Natuurlijk hebben we vooraf alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen om valpartijen voor renners te voorkomen en het publiek zo veilig mogelijk van de wedstrijden te laten genieten. Helaas hebben we niet altijd alles onder controle. Gelukkig maken de slachtoffers het, naar omstandigheden, goed. We hebben dertig succesvolle Omlopen van Bedum georganiseerd, eigenlijk allemaal zonder noemenswaardige problemen. We hopen volgend jaar de 32e te organiseren zonder vervelende gevolgen.

Het bestuur Stichting Omloop van Bedum.