Veteraan Taeke Oppewal wint 33e Omloop van Bedum.

Veteraan Taeke Oppewal wint 33e Omloop van Bedum.

geplaatst in: Nieuws, Uitslagen | 0

De 46-jarige Taeke Oppewal won op fraaie wijze de 33e Omloop van Bedum. De coureur uit Heerenveen was na een prachtige finale in de sprint te sterk voor Coen Rijpma uit Wolvega en Dresdenaar Johannes Heider waarmee een enerverende koers een sensationele en totaal onverwachte winnaar kreeg.

taeke-oppewal-winnaar-omloop-van-bedum-2016

Nr 1 = Taeke Oppewal – Heerenveen
Nr 2 = Coen Rijpma  – Wolvega
Nr 3 =  Johannes Heider – Dresden (Duitsland)
Ronde miss is  Aafke Barnekow

Foto: Lammert Groenewold.

In de morgenuren overheerste de bewolking nog boven Bedum maar gaandeweg op de langste dag van het jaar werden de weersomstandigheden steeds beter. Nadat eerst de zon al steeds meer terrein had gewonnen werd ook de temperatuur aangenamer zodat niets een prachtige 33e Omloop van Bedum in de weg kon staan. Een Omloop van Bedum die dit jaar voor het eerst voorafgegaan werd door een Dikke Banden Race waar ongeveer 50 kinderen uit Bedum en omgeving voor aan de start verschenen. Een aantal waar de Stichting Omloop van Bedum zeer over te spreken was. Na dit ‘wielergeweld’ kwamen rond 18.30 uur de eerste coureurs op het parcours met daaronder schaatser Kjeld Nuis, Marco Hoekstra en Cor van Leeuwen( allebei tweevoudig winnaar Ronde van Groningen) als aansprekende toppers. Daarnaast mochten ook Lars Horring, Elmer Reinders, Jos Harms en Paul de Haan als kanshebber voor de eindzege gezien worden. Iets wat niet gold voor de in het peloton teruggekeerde Peter Merx. Van de Kolibri van Warfhuizen mochten namelijk nog geen wonderen van verwacht worden. ,,Met een plaats bij de eerste vijfentwintig zou ik al tevreden zijn. Ik weet dat er in Bedum hoge snelheden worden bereikt. En eerlijk gezegd weet ik niet of ik daar nu al toe in staat ben. Want doordat ik in de afrondende fase van mijn studie zit heb ik nog niet heel veel getraind,’’ aldus Peter Merx die om 19.00 uur samen met de overige 109 renners werd weggeschoten door de voorzitter van de Stichting Bedrijvenvoetbal Bedum, Rob van der Werf. Van der Werf verving scheidend burgermeester Henk Bakker die zich, samen met zijn collega-burgemeesters, in het provinciehuis moest melden voor een spoedoverleg met minister Kamp over de gaswinning in Groningen.

Na het startschot, waarbij het startpistool op spectaculaire wijze werd aangereikt door stuntfietser Patrick Smit, werd er direct hard gefietst. Dat zorgde dat de renners in een lange sliert door de straten van Bedum reden en een ontsnapping van een of meerdere renners vrijwel uitgesloten was. Na acht van de in totaal 52 ronden ontstond er een kopgroep van vier renners met Raymond Koch, Niels Potze, Sil Faber en Jeff Vermeulen. Ondanks het sleurwerk van Vermeulen duurde het maar drie ronden dat het kwartet aan de leiding bleef reed zodat er na elf ronden weer een hergroepering tot stand kwam. Een hergroepering waar in de 21e ronde verandering in kwam toen Johannes Heider uit Dresden op avontuur ging. Aangemoedigd door zijn fel meelevende coach nam Heider een paar seconden voorsprong op het peloton waar niemand echt aanstalten maakte om de Duitser terug te halen. Halverwege van een zeer levendige koers werd er opeens wel serieus werk gemaakt van het terughalen van Heider. Een achttal renners, met Paul de Haan uit Meedhuizen en Frank Vreugdenhil uit Eldersloo als bekende namen, haalde Heider terug en gingen er vervolgens direct vandoor. Door de prima samenwerking in deze kopgroep ging het verschil al snel richting de 25 seconden en sprak microfonist Andries Nieuwenhuis al voorzichtig van een serieuze ontsnapping. Een constatering die aardig klopte want het verschil tussen de acht aan kop en het peloton ging al snel naar de 40 seconden. Zo zag het er naar uit dat de winnaar uit het groepje aan kop zou komen. Waar er een tijdje wat minder activiteiten uit het peloton te melden waren kwam daar richting de slotfase toch weer verandering in. Jeff Vermeulen, Elmar Reinders en Kjeld Nuis lieten zich namelijk steeds meer aan de kop van het peloton zien. Dat zorgde dat het verschil tussen het peloton en de acht vluchters toch weer kleiner werd en met nog elf ronden te gaan zelfs helemaal was verdwenen. Langs het parcours zorgde dat duidelijk voor enige opwinding want dit scenario had eigenlijk niemand meer verwacht.

Zo reed er dus opeens weer een ondertussen sterk uitgedund peloton door een sfeerrijk Bedum waar na vijfenveertig ronden koers opeens het drietal Taeke Oppewal, Coen Rijpma en Johannes Heider als koplopers de Molenweg opdraaiden. Het trio had een paar seconden voorsprong genomen op de rest van het peloton wat een ronde later al op een achterstand van bijna twintig seconden reed. Toen het verschil in de volgende ronde bijna een halve minuut bedroeg wist iedereen in Bedum dat het wel raar moest lopen wanneer de winnaar niet uit het leidend trio zou komen. Maar op deze langste dag van het jaar waren er in een enerverende 33e Omloop van Bedum al meer onverwachtste zaken gebeurd zodat speaker Andries Nieuwenhuis nog maar even een slag om de arm hield. Maar ook de geroutineerde Nieuwenhuis kon met nog vier ronden koers niets anders concluderen dan dat de winnaar uit het leidend trio zou komen. Zo werd het een spannende finale in Bedum waar het in de slotronden lichtjes begon te regenen maar wat zich gelukkig niet doorzette. Daardoor konden de coureurs volle bak blijven rijden waarbij Johannes Heider steeds probeerde om bij zijn twee kompanen weg te komen. Maar wat de man uit Dresden ook probeerde, Taeke Oppewal en Coen Rijpma bleven goed volgen zodat het drietal gezamenlijk aan hun laatste ronde begon. Waar velen langs het parcours Johannes Heider als winnaar tipten was het uiteindelijk de 46(!) jarige Taeke Oppewal uit Heerenveen die na een lange sprint op de Molenweg als eerste over de meet kwam. Oppewal werd op iets meer dan een seconde gevolgd door Coen Rijpma die op zijn beurt ruim een seconde eerder over de streep kwam dan Johannes Heider. Na het trio was het Frank Vreugdenhil die de sprint van het peloton won wat op een achterstand van bijna 35 seconden van veteraan Taeke Opperwal over de finish kwam. Een veteraan die na afloop zelf ook verbaasd was over zijn sensationele zege in deze 33e Omloop van Bedum. ,,Dat we met nog zeven ronden te gaan met drie man op kop kwamen was al verrassend. Maar om eerlijk te zijn had ik de angst dat of Coen in de sprint te sterk zou zijn of dat we nog teruggepakt zouden gaan worden. Met beide scenario’s hield ik echt rekening maar beide gebeurden gelukkig niet waardoor ik een prachtige zege aan mijn palmares mag toevoegen .”

Uitslag 33e Omloop van Bedum:

omloop van bedum wielerronde 2015 112

1 Taeke Oppewal Heerenveen
2 Coen Rijpma Wolvega
3 Johannes Heider Dresden
4 Frank Vreugdenhil Eldersloo
5 Frank Wierstra Burgum
6 Simon Broekhuis Zwolle
7 Bram Verweij Haren
8 Paul de Haan Meedhuizen
9 Pascal Aandewiel Amsterdam
10 Melvin van Zijl Harderwijk
11 Kjeld Nuis Emmen.
23 Peter Merx Warfhuizen

Bron: Ommelander Courant